Szkolenie z dietetykiem

Ostatnia aktualizacja:  06.2022

Żywieniowe podejście do leczenia anemii. Objawy, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

5/5

Cena: 149,00 zł

Czas trwania

2 godziny 25 minuty

Prowadzący

Olga Mrawiec

Opis

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w formie webinaru na żądanie w którym p.Olga Mrawiec – dietetyk kliniczny z poradni Dietomedica szczegółowo objaśniła wszystkie aspekty żywienia w niedokrwistości (anemii).

Zadbaliśmy o to, aby wiedza, która zostanie przekazana podczas szkolenia była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każdy z uczestników otrzymuje atrakcyjne materiały dodatkowe oraz certyfikat uczestnictwa.

Czego się dowiesz?

1. Parę słów na temat krwi i jej roli w organizmie
2. Jak identyfikować problem niedokrwistości (anemii)?
– Morfologia krwi obwodowej- rozkład na czynniki pierwsze. Jak należy ją interpretować, na co zwrócić uwagę?
– Objawy kliniczne, które mogą pomóc w identyfikacji anemii oraz jej rodzaju
3. Podział niedokrwistości (anemii) ze względu na:
– Patogenezę
– Występujące niedobory
4. Anemia z niedoboru żelaza, czyli niedokrwistość mikrocytarna
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii mikrocytowa?
– Jak ustalić możliwe przyczyny niedoboru żelaza w organizmie?
– Jak identyfikować poszczególne przyczyny niedoboru żelaza przy pomocy badań laboratoryjnych?
5. Anemia z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego, czyli niedokrwistość makrocytowa
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii makrocytowej?
– Jak ustalić możliwe przyczyny niedoboru witaminy B12 oraz kwasu foliowego?
– Jak identyfikować poszczególne przyczyny niedoboru witaminy B12 oraz kwasu foliowego za pomocą badań laboratoryjnych?
6. Anemia normocytowa, czyli niedokrwistość bez wyraźnego zaznaczenia składnika niedoborowego
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii normocytowej?
– Jakie są możliwe przyczyny jej występowania?
7. Żywieniowe podejście do problemu anemii z niedoboru żelaza
– Podział na zwierzęce i roślinne źródła żelaza
– Czynniki blokujące wchłanianie żelaza- praktyczne wskazówki zmniejszające udział substancji antyodżywczych w diecie
– Czynniki żywieniowe zwiększające absorpcję żelaza, czyli kilka zasad prawidłowego łączenia produktów
8. Wskazówki dotyczące suplementacji żelazem
– Biodostępne formy żelaza- jak dobrać formę w zależności od problemu
– Jak ustalać dawkę żelaza, czyli parę słów na temat żelaza elementarnego
– Jakich połączeń unikać, czyli powszechne interakcję żelaza z innymi suplementami
– Z czym łączyć żelazo, aby zwiększyć jego biodostępność?
9. Żywieniowe podejście do problemu anemii z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego
– Źródła pokarmowe witaminy B12 i kwasu foliowego
– Analogi witaminy B12 w diecie wegańskiej, jaka skuteczność w porównaniu do naturalnej formy? Czy są w stanie zastąpić zwierzęce źródła witaminy B12?
– Rola mikroflory jelitowej w produkcji witaminy B12 i kwasu foliowego
10. Wskazówki dotyczące suplementacji witaminy B12 i kwasu foliowego
– Biodostępne formy- jak dobrać właściwą formę w zależności od występującego problemu?
– Jak ustalać dawkę preparatów, w zależności od występujących objawów?
– Jakich połączeń unikać , czyli powszechne interakcję witaminy B12 i kwasu foliowego z innymi suplementami
11. Podsumowanie najważniejszych działań mających na celu zaadresować problem anemii

+ dodatkowo 30 min sesja pytań i odpowiedzi do dietetyka

Co obejmuje oferta?

✔️ Dostęp do nagrania wideo ze szkolenia z dietetykiem klinicznym przez 3 miesiące
✔️ Dostęp do materiałów dodatkowych w formie PDF do pobrania
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium obejmująca wszystkie zagadnienia
✔️ Algorytm postępowania w ustalaniu przyczyny niedoboru żelaza oraz witaminy B12 i kwasu foliowego
✔️ Interpretacja wskaźników laboratoryjnych w diagnostyce anemii
✔️ Przewodnik po suplementacji (formy, dawkowanie, interakcję)
– Żelazem
– Witaminą B12 i kwasem foliowym

O prowadzącym

Olga Mrawiec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajmuje się leczeniem żywieniowym alergii pokarmowych, zespołu jelita nadwrażliwego, SIBO oraz kandydozy. Pomaga osobom borykającym się z oporną w zwalczeniu nadwagą lub otyłością, poprzez eliminację jej źródłowej przyczyny (dysbioza jelita, liczne nadwrażliwości pokarmowe, zaburzenia metaboliczne, Hashimoto, Insulinooporność).

FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z listą najczęściej zadawanych pytań. Zawsze też służymy pomocą! Jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszamy do kontaktu.

To bardzo proste. Wystarczy, że klikniesz w przycisk “Kup dostęp” i dokonasz płatności. Dostęp do szkolenia pojawi się już po chwili automatycznie na Twoim koncie.

Materiały dodatkowe znajdują się bezpośrednio pod nagraniem i zostaną udostępnione już chwilę po zakupie. Materiały są w formie PDF i możesz pobrać je bezpośrednio na swój komputer i korzystać z nich przed dowolny okres czasu.

Oczywiście, w tym celu w formularzu zamówienia zaznacz przycisk “Chcę otrzymać fakturę” i podaj dane do faktury. Po dokonaniu płatności faktura zostanie wygenerowana automatycznie i wysłana na Twoj adres email chwilę po złożeniu zamówienia. Jeżeli chcesz otrzymać fakturę proforma lub uzyskać inny sposób płatności skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@dietomedica.pl.

Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań pod adresem kontakt@dietomedica.pl lub kontakt telefoniczny z biurem obsługi klienta: +48 576 593 875.

Opinie

Zobacz niektóre opinie naszych uczestników. Ponad 10 tys. osób skorzystało z naszych szkoleń. Ucz się razem z nami!

Duża dawka wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam każdemu, kto boryka się z problemem przerostu bakterii.
Justyna K.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo rzeczowo, konkretnie, samo mięsko, dużo praktyki, opieranie się na badaniach. Polecam i czekam na kolejne.
Partycja C.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Świetny webinar, merytoryczny, wolno i dokładnie wytłumaczone poszczególne zagadnienia oraz przedstawione obrazkowo - najlepszy webinar na jakim byłam :) z chęcią pojawię się na innych prowadzonych przez Panią Olgę
Magdalena E.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wszystkie informacje przekazane w bardzo zrozumiały sposób, trafne schematy i ilustracje. Bardzo polecam zarówno specjalistom, jak i osobom dopiero wdrażającym się w tę tematykę :)
Daria N.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Super wykład!!! Dużo nowych informacji i ciekawie przedstawione treści.
Aleksandra B.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo dobry poziom, z ciekawości przyszedłem po wielu latach pogłebiania tematyki i obecnosci u innych dietetyków na webinarach. Miłe odkrycie :) pozdrawiam
Piotr W.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wykup dostęp na 3 miesiące i oglądaj bez limitu o każdej porze. Dostęp do materiałów otrzymasz natychmiast po zakupie.