1. Parę słów na temat krwi i jej roli w organizmie
2. Jak identyfikować problem niedokrwistości (anemii)?
– Morfologia krwi obwodowej- rozkład na czynniki pierwsze. Jak należy ją interpretować, na co zwrócić uwagę?
– Objawy kliniczne, które mogą pomóc w identyfikacji anemii oraz jej rodzaju
3. Podział niedokrwistości (anemii) ze względu na:
– Patogenezę
– Występujące niedobory
4. Anemia z niedoboru żelaza, czyli niedokrwistość mikrocytarna
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii mikrocytowa?
– Jak ustalić możliwe przyczyny niedoboru żelaza w organizmie?
– Jak identyfikować poszczególne przyczyny niedoboru żelaza przy pomocy badań laboratoryjnych?
5. Anemia z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego, czyli niedokrwistość makrocytowa
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii makrocytowej?
– Jak ustalić możliwe przyczyny niedoboru witaminy B12 oraz kwasu foliowego?
– Jak identyfikować poszczególne przyczyny niedoboru witaminy B12 oraz kwasu foliowego za pomocą badań laboratoryjnych?
6. Anemia normocytowa, czyli niedokrwistość bez wyraźnego zaznaczenia składnika niedoborowego
– Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii normocytowej?
– Jakie są możliwe przyczyny jej występowania?
7. Żywieniowe podejście do problemu anemii z niedoboru żelaza
– Podział na zwierzęce i roślinne źródła żelaza
– Czynniki blokujące wchłanianie żelaza- praktyczne wskazówki zmniejszające udział substancji antyodżywczych w diecie
– Czynniki żywieniowe zwiększające absorpcję żelaza, czyli kilka zasad prawidłowego łączenia produktów
8. Wskazówki dotyczące suplementacji żelazem
– Biodostępne formy żelaza- jak dobrać formę w zależności od problemu
– Jak ustalać dawkę żelaza, czyli parę słów na temat żelaza elementarnego
– Jakich połączeń unikać, czyli powszechne interakcję żelaza z innymi suplementami
– Z czym łączyć żelazo, aby zwiększyć jego biodostępność?
9. Żywieniowe podejście do problemu anemii z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego
– Źródła pokarmowe witaminy B12 i kwasu foliowego
– Analogi witaminy B12 w diecie wegańskiej, jaka skuteczność w porównaniu do naturalnej formy? Czy są w stanie zastąpić zwierzęce źródła witaminy B12?
– Rola mikroflory jelitowej w produkcji witaminy B12 i kwasu foliowego
10. Wskazówki dotyczące suplementacji witaminy B12 i kwasu foliowego
– Biodostępne formy- jak dobrać właściwą formę w zależności od występującego problemu?
– Jak ustalać dawkę preparatów, w zależności od występujących objawów?
– Jakich połączeń unikać , czyli powszechne interakcję witaminy B12 i kwasu foliowego z innymi suplementami
11. Podsumowanie najważniejszych działań mających na celu zaadresować problem anemii
+ dodatkowo 30 min sesja pytań i odpowiedzi do dietetyka