Szkolenie z dietetykiem

Ostatnia aktualizacja:  06.2022

Cukrzyca typu 2 – praktyczne podejście do diety

(78)
5/5

Cena: 149,00 zł

Czas trwania

1 godzina 40 minut

Prowadzący

Monika Stromkie-Złomaniec

Opis

Leczenie cukrzycy obejmuje stosowanie doustnych leków obniżających poziom cukru, ale ogromne znaczenie ma przy tym dieta. Niestety, NFZ nie zapewnia Pacjentowi wizyty u dietetyka a porada diabetologa w zakresie żywienia często jest niewystarczająca.

Doskonale wiemy, że dobór produktów i odpowiednie komponowanie posiłków odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowych glikemii u pacjenta.

Na szkoleniu w formule online, które przygotowaliśmy nasz dietetyk kliniczny wyjaśni na czym polega dieta w cukrzycy typu 2 i jakie zapewnia korzyści. Ponadto wskaże, których konkretnie produktów należy unikać, na które zwrócić szczególną uwagę oraz jak komponować zdrowe i łatwe w przygotowaniu posiłki.

W tym szkoleniu zadbaliśmy o solidną dawkę aktualnej i rzetelnej wiedzy żywieniowej. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma również atrakcyjne materiały dodatkowe oraz e-Certyfikat uczestnictwa.

Czego się dowiesz?

1. Na czym polega cukrzyca? Dlaczego u chorego poziom glukozy jest wysoki?
2. Co przyczynia się do cukrzycy?
3. Rozpoznanie czyli jakie objawy i wyniki badań wskazują na cukrzycę?
4. Po co zapisywać wyniki glikemii i badać hemoglobinę glikowaną?
5. Poważne powikłania cukrzycy czyli konsekwencje niestosowania się do zaleceń dietetycznych

Dieta w cukrzycy typu II
1. Zalecenia żywieniowe opierające się o najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2022 – praktyczne podejście dietetyka
2. Jak zdrowo schudnąć, prawić wyniki glikemii, obniżyć stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze?
3. Praktyczne omówienie makroskładników w diecie cukrzyka (węglowodany, tłuszcz, białko)

Węglowodany
– Indeks i ładunek glikemiczny- jak go zrozumieć i wykorzystać podczas komponowania posiłków?
– Zastępniki cukru (miód, słodziki, ksylitol, erytrytol) – czy jest na nie miejsce w diecie cukrzyka?
– Jakie znaczenie ma skrobia oporna w diecie cukrzyka? Jak ją uzyskać?
– Jakie owoce można jadać i kiedy najlepiej?

Tłuszcz
– Czy należy zrezygnować z tłuszczu w diecie by schudnąć i poprawić wyniki badań?
– Jakie oleje można używać na co dzień? Który jest najzdrowszy?
– Czym smarować pieczywo? Masłem czy margaryną?
– Czy należy wyeliminować z jadłospisu tłuste ryby np. łososia i śledzia?
– Dlaczego należy unikać produktów w których jest olej palmowy?

Białko
– Jak wykorzystać produkty białkowe by obniżyć indeks glikemiczny produktu?
– Dlaczego warto ograniczyć udział mięsa w diecie?
– Po co włączyć do diety nasiona roślin strączkowych?
– Jaki nabiał wybrać ? Czy można pić mleko?
– Ile jajek można zjeść w tygodniu?

4. Jakie stosować techniki kulinarne by jeść smacznie i zdrowo?
5. Jak zmniejszyć użycie soli kuchennej w przygotowywaniu potraw i obniżyć ciśnienie tętnicze?
6. Czy przyprawy i zioła mogę mogą mieć wpływ na glikemię?
7. Płyny – co można pić i w jakiej ilości?

Co obejmuje oferta?

✔️ Dostęp do nagrania wideo ze szkolenia z dietetykiem klinicznym przez 3 miesiące
✔️ Dostęp do materiałów dodatkowych w formie PDF do pobrania
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium obejmująca wszystkie zagadnienia
✔️ Wykaz przypraw używanych w kuchni, uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Wykaz ziół/naparów uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Superfoods – produkty, które warto włączyć do diety chorego na cukrzycę
✔️ Co zrobić, gdy cukrzyk ma ochotę na coś słodkiego? – propozycje deserów o niższym IG niż tradycyjne.
✔️ Dieta antycholesterolowa – autorski poradnik żywieniowy Dietomedica

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracuje z pacjentami od 10 lat, doświadczenie zawodowe zdobyła w warszawskich szpitalach i poradniach dietetycznych. Autorka wielu artykułów i licznych konsultacji z zakresu zdrowego odżywiania w prasie, portalach internetowych, radio i telewizji.

FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z listą najczęściej zadawanych pytań. Zawsze też służymy pomocą! Jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszamy do kontaktu.

To bardzo proste. Wystarczy, że klikniesz w przycisk “Kup dostęp” i dokonasz płatności. Dostęp do szkolenia pojawi się już po chwili automatycznie na Twoim koncie.

Materiały dodatkowe znajdują się bezpośrednio pod nagraniem i zostaną udostępnione już chwilę po zakupie. Materiały są w formie PDF i możesz pobrać je bezpośrednio na swój komputer i korzystać z nich przed dowolny okres czasu.

Oczywiście, w tym celu w formularzu zamówienia zaznacz przycisk “Chcę otrzymać fakturę” i podaj dane do faktury. Po dokonaniu płatności faktura zostanie wygenerowana automatycznie i wysłana na Twoj adres email chwilę po złożeniu zamówienia. Jeżeli chcesz otrzymać fakturę proforma lub uzyskać inny sposób płatności skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@dietomedica.pl.

Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań pod adresem kontakt@dietomedica.pl lub kontakt telefoniczny z biurem obsługi klienta: +48 576 593 875.

Opinie

Zobacz niektóre opinie naszych uczestników. Ponad 10 tys. osób skorzystało z naszych szkoleń. Ucz się razem z nami!

Duża dawka wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam każdemu, kto boryka się z problemem przerostu bakterii.
Justyna K.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo rzeczowo, konkretnie, samo mięsko, dużo praktyki, opieranie się na badaniach. Polecam i czekam na kolejne.
Partycja C.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Świetny webinar, merytoryczny, wolno i dokładnie wytłumaczone poszczególne zagadnienia oraz przedstawione obrazkowo - najlepszy webinar na jakim byłam :) z chęcią pojawię się na innych prowadzonych przez Panią Olgę
Magdalena E.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wszystkie informacje przekazane w bardzo zrozumiały sposób, trafne schematy i ilustracje. Bardzo polecam zarówno specjalistom, jak i osobom dopiero wdrażającym się w tę tematykę :)
Daria N.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Super wykład!!! Dużo nowych informacji i ciekawie przedstawione treści.
Aleksandra B.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo dobry poziom, z ciekawości przyszedłem po wielu latach pogłebiania tematyki i obecnosci u innych dietetyków na webinarach. Miłe odkrycie :) pozdrawiam
Piotr W.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wykup dostęp na 3 miesiące i oglądaj bez limitu o każdej porze. Dostęp do materiałów otrzymasz natychmiast po zakupie.