Dieta Low FODMAP

Szkolenie z dietetykiem

Ostatnia aktualizacja:  06.2022

Dieta low FODMAP i probiotykoterapia w zespole jelita nadwrażliwego

(204)
5/5

Cena: 149,00 zł

Czas trwania

2 godziny 42 minuty

Prowadzący

Olga Mrawiec

Opis

Zapraszamy do zapoznania się z wykładem w formie nagrania z webinarium pt. Dieta low FODMAP i probiotykoterapia w zespole jelita nadwrażliwego. Webinar poprowadziła pani Olga Mrawiec – dietetyk kliniczny z poradni Dietomedica.

Webinaria z Dietomedica to nie tylko dawka rzetelnej wiedzy, ale także wyczerpujące i ciekawe materiały dodatkowe, które otrzymają wszyscy zarejestrowani uczestnicy. Ponadto każdy z uczestników otrzyma także certyfikat.

Zadbaliśmy także o to, aby wiedza przekazana na szkoleniu była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych.

Zapraszamy do zapoznania się z planem wydarzenia.

Czego się dowiesz?

1. Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) – nakreślenie problematyki zaburzenia i próba wyznaczenia kierunków leczenia
2. Dwa oblicza IBS-u: biegunka vs zaparcie
3. Zespół jelita nadwrażliwego z przewagą biegunek
– Jak identyfikować problem? Omówienie najczęstszych przyczyn występowania biegunek
– Jak łagodzić objawy? Wskazanie rozwiązań pomagających zaadresować przyczynę przyśpieszonego pasażu jelitowego
4. Zespół jelita nadwrażliwego z przewagą zaparć
– Jak identyfikować problem? Omówienie najczęstszych przyczyn zaparć
– Jak łagodzić objawy? Wskazanie rozwiązań pomagających zaadresować przyczynę spowolnionego pasażu jelitowego
5. Omówienie najlepiej przebadanego modelu żywieniowego w zespole jelita nadwrażliwego, czyli charakterystyka diety FODMAP
– Faza eliminacji, reintrodukcji i personalizacji- jak przejść każdy etap i ostatecznie ustalić właściwy dla siebie model żywieniowy
– Porównanie skuteczności diety FODMAP z innymi modelami żywieniowymi na podstawie aktualnych badań
– Zagrożenia zdrowotne wynikające z długoterminowego stosowania diety FODMAP. Na co musimy uważać i jak im zapobiegać?
– Dlaczego dieta FODMAP nie działa? Omówienie innych problematycznych składników w diecie, które mogą imitować objawy IBS-u
6. Czy eliminacja glutenu u osób z zespołem jelita nadwrażliwego jest konieczna?
– Omówienie problematyczności glutenu w IBS-ie na podstawie doniesień naukowych
– Czy warto wprowadzać do diety gluten, a jeśli tak to w jaki sposób?
– Pradawne odmiany pszenicy – kolejna moda czy furtka do ponownego wprowadzenia glutenu do diety?
7. Przegląd suplementów, które na podstawie badań wykazują pozytywne działanie w zakresie łagodzenia objawów IBS-u z wyjaśnieniem mechanizmu ich działania
8. Probiotyki- Jak dobierać w zależności od problemu (przegląd badań z randomizacją)
– Szczepy pomocne w zaparciach
– Szczepy pomocne w biegunkach
– Szczepy łagodzące dolegliwości bólowe
9. Podsumowanie najważniejszych informacji dotyczących IBS-u

+ Dodatkowo sesja pytań i odpowiedzi do dietetyka

Co obejmuje oferta?

✔️ Dostęp do nagrania wideo ze szkolenia z dietetykiem klinicznym przez 3 miesiące
✔️ Dostęp do materiałów dodatkowych w formie PDF do pobrania
✔️ e-Certyfikat po ukończeniu szkolenia

Materiały dodatkowe:
✔️ Prezentacja z webinarium obejmująca wszystkie poruszone zagadnienia.
✔️ Krótki przewodnik po diecie FODMAP
✔️ Tabele z produktami które zawierają lub stymulują wytwarzanie histaminy w organizmie
✔️ Metody doboru probiotyku w zależności od istniejących objawów oraz przyczyny rozwoju IBS-u
✔️ Broszurkę z przeglądem suplementów, które wykazały skuteczność w leczeniu IBS-u (na podstawie badań randomizowanych)

O prowadzącym

Olga Mrawiec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajmuje się leczeniem żywieniowym alergii pokarmowych, zespołu jelita nadwrażliwego, SIBO oraz kandydozy. Pomaga osobom borykającym się z oporną w zwalczeniu nadwagą lub otyłością, poprzez eliminację jej źródłowej przyczyny (dysbioza jelita, liczne nadwrażliwości pokarmowe, zaburzenia metaboliczne, Hashimoto, Insulinooporność).

FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z listą najczęściej zadawanych pytań. Zawsze też służymy pomocą! Jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszamy do kontaktu.

To bardzo proste. Wystarczy, że klikniesz w przycisk “Kup dostęp” i dokonasz płatności. Dostęp do szkolenia pojawi się już po chwili automatycznie na Twoim koncie.

Materiały dodatkowe znajdują się bezpośrednio pod nagraniem i zostaną udostępnione już chwilę po zakupie. Materiały są w formie PDF i możesz pobrać je bezpośrednio na swój komputer i korzystać z nich przed dowolny okres czasu.

Oczywiście, w tym celu w formularzu zamówienia zaznacz przycisk “Chcę otrzymać fakturę” i podaj dane do faktury. Po dokonaniu płatności faktura zostanie wygenerowana automatycznie i wysłana na Twoj adres email chwilę po złożeniu zamówienia. Jeżeli chcesz otrzymać fakturę proforma lub uzyskać inny sposób płatności skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@dietomedica.pl.

Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań pod adresem kontakt@dietomedica.pl lub kontakt telefoniczny z biurem obsługi klienta: +48 576 593 875.

Opinie

Zobacz niektóre opinie naszych uczestników. Ponad 10 tys. osób skorzystało z naszych szkoleń. Ucz się razem z nami!

Duża dawka wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam każdemu, kto boryka się z problemem przerostu bakterii.
Justyna K.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo rzeczowo, konkretnie, samo mięsko, dużo praktyki, opieranie się na badaniach. Polecam i czekam na kolejne.
Partycja C.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Świetny webinar, merytoryczny, wolno i dokładnie wytłumaczone poszczególne zagadnienia oraz przedstawione obrazkowo - najlepszy webinar na jakim byłam :) z chęcią pojawię się na innych prowadzonych przez Panią Olgę
Magdalena E.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wszystkie informacje przekazane w bardzo zrozumiały sposób, trafne schematy i ilustracje. Bardzo polecam zarówno specjalistom, jak i osobom dopiero wdrażającym się w tę tematykę :)
Daria N.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Super wykład!!! Dużo nowych informacji i ciekawie przedstawione treści.
Aleksandra B.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo dobry poziom, z ciekawości przyszedłem po wielu latach pogłebiania tematyki i obecnosci u innych dietetyków na webinarach. Miłe odkrycie :) pozdrawiam
Piotr W.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wykup dostęp na 3 miesiące i oglądaj bez limitu o każdej porze. Dostęp do materiałów otrzymasz natychmiast po zakupie.