hiperurykemia i dna mocznaowa

Szkolenie z dietetykiem

Ostatnia aktualizacja:  03.2023

Dietoterapia hiperurykemii i dny moczanowej

(95)
5/5

Cena: 149,99 zł

Czas trwania

1 godzina 50 minut

Prowadzący

Monika Stromkie-Złomaniec

Opis

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w formie nagrania z webinaru z dietetykiem klinicznym.

Dna moczanowa to zaburzenie przemiany puryn w organizmie, charakteryzuje się odkładaniem kryształów moczanu sodu w tkankach stawowych i okołostawowych na skutek podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia).

Przyczyną nieprawidłowego stężenia kwasu moczowego we krwi jest jego nadprodukcja, szczególnie kiedy pacjent dostarcza wraz z dietą substratów to tworzenia się kwasu moczowego. Innym podłożem podagry jest upośledzone wydalanie tego związku przez nerki.

Dietoterapia odgrywa znaczącą rolę w obniżeniu kwasu moczowego, gdyż związki purynowe (z których powstaje kwas moczowy) obecne są w produktach spożywczych. Co jeść, co ograniczyć a z czego lepiej zupełnie zrezygnować? O tym dowiesz się w naszym webinarze.

Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia.

Czego się dowiesz?

1. Czym jest hiperurykemia i dna moczanowa?
2. Stadia choroby i jej ukryty postęp
3. Kwas moczowy- na drodze jakich przemian powstaje?
4. Obowiązujące normy laboratoryjne na kwas moczowy. Jednostki tradycyjne i SI
5. Epidemiologia i czynniki wyzwalające napady dny moczanowej
6. Obraz kliniczny pacjenta z atakiem dny, co jest charakterystyczne?
7. Związek między kwasem moczowym a chorobami układu sercowo-naczyniowego
8. Farmakoterapia, krótki zarys dla dietetyka/pacjenta
9. Dietoterapia dny moczanowej
– Największe pokarmowe źródła puryn
– Soja i nasiona roślin strączkowych- zakazane czy wskazane?
– Owoce i fruktoza jako potencjalny substrat z którego powstaje kwas
moczowy
– Bezpieczne produkty w diecie pacjenta czyli na czym powinna opierać się
dieta?
– Płyny. Woda, soki, napoje, herbata, kawa
– Alkohol
10. Techniki kulinarne przygotowywania potraw
11. Popularne modele żywieniowe, które są warte uwagi?
12. Podsumowanie najważniejszych zaleceń dietetycznych

Co obejmuje oferta?

✔️ Dostęp do nagrania wideo ze szkolenia z dietetykiem klinicznym przez 3 miesiące
✔️ Dostęp do materiałów dodatkowych w formie PDF do pobrania
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium obejmująca wszystkie zagadnienia
✔️ Klasyfikacja produktów spożywczych na podstawie ilości wytworzonego kwasu moczowego z określonej porcji produktu (pomocne tabele zarówno dla pacjenta i dietetyka)

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracuje z pacjentami od 10 lat, doświadczenie zawodowe zdobyła w warszawskich szpitalach i poradniach dietetycznych. Autorka wielu artykułów i licznych konsultacji z zakresu zdrowego odżywiania w prasie, portalach internetowych, radio i telewizji.

FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z listą najczęściej zadawanych pytań. Zawsze też służymy pomocą! Jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszamy do kontaktu.

To bardzo proste. Wystarczy, że klikniesz w przycisk “Kup dostęp” i dokonasz płatności. Dostęp do szkolenia pojawi się już po chwili automatycznie na Twoim koncie.

Materiały dodatkowe znajdują się bezpośrednio pod nagraniem i zostaną udostępnione już chwilę po zakupie. Materiały są w formie PDF i możesz pobrać je bezpośrednio na swój komputer i korzystać z nich przed dowolny okres czasu.

Oczywiście, w tym celu w formularzu zamówienia zaznacz przycisk “Chcę otrzymać fakturę” i podaj dane do faktury. Po dokonaniu płatności faktura zostanie wygenerowana automatycznie i wysłana na Twoj adres email chwilę po złożeniu zamówienia. Jeżeli chcesz otrzymać fakturę proforma lub uzyskać inny sposób płatności skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@dietomedica.pl.

Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań pod adresem kontakt@dietomedica.pl lub kontakt telefoniczny z biurem obsługi klienta: +48 576 593 875.

Opinie

Zobacz niektóre opinie naszych uczestników. Ponad 10 tys. osób skorzystało z naszych szkoleń. Ucz się razem z nami!

Duża dawka wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam każdemu, kto boryka się z problemem przerostu bakterii.
Justyna K.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo rzeczowo, konkretnie, samo mięsko, dużo praktyki, opieranie się na badaniach. Polecam i czekam na kolejne.
Partycja C.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Świetny webinar, merytoryczny, wolno i dokładnie wytłumaczone poszczególne zagadnienia oraz przedstawione obrazkowo - najlepszy webinar na jakim byłam :) z chęcią pojawię się na innych prowadzonych przez Panią Olgę
Magdalena E.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wszystkie informacje przekazane w bardzo zrozumiały sposób, trafne schematy i ilustracje. Bardzo polecam zarówno specjalistom, jak i osobom dopiero wdrażającym się w tę tematykę :)
Daria N.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Super wykład!!! Dużo nowych informacji i ciekawie przedstawione treści.
Aleksandra B.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo dobry poziom, z ciekawości przyszedłem po wielu latach pogłebiania tematyki i obecnosci u innych dietetyków na webinarach. Miłe odkrycie :) pozdrawiam
Piotr W.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wykup dostęp na 3 miesiące i oglądaj bez limitu o każdej porze. Dostęp do materiałów otrzymasz natychmiast po zakupie.