Serdecznie zapraszamy na szkolenie w formie nagrania z webinaru z dietetykiem klinicznym.
Dna moczanowa to zaburzenie przemiany puryn w organizmie, charakteryzuje się odkładaniem kryształów moczanu sodu w tkankach stawowych i okołostawowych na skutek podwyższonego poziomu kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia).
Przyczyną nieprawidłowego stężenia kwasu moczowego we krwi jest jego nadprodukcja, szczególnie kiedy pacjent dostarcza wraz z dietą substratów to tworzenia się kwasu moczowego. Innym podłożem podagry jest upośledzone wydalanie tego związku przez nerki.
Dietoterapia odgrywa znaczącą rolę w obniżeniu kwasu moczowego, gdyż związki purynowe (z których powstaje kwas moczowy) obecne są w produktach spożywczych. Co jeść, co ograniczyć a z czego lepiej zupełnie zrezygnować? O tym dowiesz się w naszym webinarze.
Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia.