Szkolenie z dietetykiem

Ostatnia aktualizacja:  06.2022

Insulinooporność i hipoglikemia reaktywna okiem dietetyka. Co pomaga w świetle badań?

5/5

Cena: 149,00 zł

Czas trwania

2 godziny 17 minuty

Prowadzący

Olga Mrawiec

Opis

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w formie webinaru na żądanie w którym p.Olga Mrawiec – dietetyk kliniczny z poradni Dietomedica szczegółowo objaśniła wszystkie aspekty diety w insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej.

Jak zwykle zadbaliśmy o to, aby wiedza, która zostanie przekazana podczas szkolenia była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każdy z uczestników otrzymuje atrakcyjne materiały dodatkowe oraz certyfikat uczestnictwa.

Czego się dowiesz?

1. Czym jest insulinooporność i jakie mechanizmy prowadzą do jej rozwoju?
2. Krótka charakterystyka badań i wskaźników pomocnych w postawieniu diagnozy oraz kontroli postępu insulinooporności
3. Zależność gen- środowisko. Jak za pomocą czynników żywieniowych manipulować genami zaangażowanymi w rozwój insulinooporności?
– programowanie żywieniowe kluczem do „oszukania” złych genów
– polifenole jako potężny oręż w walce z IO oraz współtowarzyszącymi stanami
zapalnymi
– skrobia oporna i jej wpływ na mikroflorę jelitową modulującą wrażliwość
insulinową
– fruktoza, słodziki, kwasy tłuszczowe typu „trans” glutaminian sodu oraz ich
związek z insulinoopornością.
4. Modele diet wykorzystywanych w leczeniu insulinooporności i ich skuteczność na podstawie badań
– Dieta o niskim IG (indeksie glikemicznym) i ŁG (ładunku glikemicznym)
– Dieta śródziemnomorska
– Dieta niskowęglowodanowa/ ketogeniczna
– IF (Intermittent fasting) czyli post przerywany
5. Przegląd suplementów pomocnych w zwiększaniu wrażliwości komórek na insulinę
6. Krótka charakterystyka hipoglikemii. Różnica pomiędzy hipoglikemią na czczo a hipoglikemią reaktywną
7. Jak rozpoznać hipoglikemię reaktywną na podstawie:
– objawów klinicznych
– badań laboratoryjnych
8. Zaburzenia hormonalne, które mogą powodować hipoglikemię reaktywną i sposoby ich identyfikacji
9. Podział hipoglikemii reaktywnej w zależności:
– od momentu jej wystąpienia
– czynnika inicjującego jej wystąpienie

… wraz z dokładnym opisem postępowania żywieniowego w każdym przypadku!

+ Dodatkowo – ok. 30 minutowa sesja pytań i odpowiedzi po zakończeniu prezentacji

Co obejmuje oferta?

✔️ Dostęp do nagrania wideo ze szkolenia z dietetykiem klinicznym przez 3 miesiące
✔️ Dostęp do materiałów dodatkowych w formie PDF do pobrania
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium obejmująca wszystkie zagadnienia
✔️ Case study- Opis przypadku pacjenta z insulinoopornością wraz z towarzysząca otyłością stopnia 1 i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Ścieżka postępowania wraz z analizą badań i pomiarów antropometrycznych
✔️ Algorytm postępowania podczas IO, od czego zacząć i jak zwiększać efektywność leczenia poprzez modyfikację sposobu żywienia oraz za pomocą właściwej suplementacji
✔️ Kompendium wiedzy o metforminie:
• Plusy i minusy farmakologiczne leczenia IO.
• Kiedy warto rozważyć włączenie leczenia farmakologiczne, a w jakich sytuacjach warto pozostać jedynie przy diecie.
• Na co należy zwrócić uwagę podczas leczenia metforminą?

O prowadzącym

Olga Mrawiec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajmuje się leczeniem żywieniowym alergii pokarmowych, zespołu jelita nadwrażliwego, SIBO oraz kandydozy. Pomaga osobom borykającym się z oporną w zwalczeniu nadwagą lub otyłością, poprzez eliminację jej źródłowej przyczyny (dysbioza jelita, liczne nadwrażliwości pokarmowe, zaburzenia metaboliczne, Hashimoto, Insulinooporność).

FAQ

Zapraszamy do zapoznania się z listą najczęściej zadawanych pytań. Zawsze też służymy pomocą! Jeżeli masz dodatkowe pytania zapraszamy do kontaktu.

To bardzo proste. Wystarczy, że klikniesz w przycisk “Kup dostęp” i dokonasz płatności. Dostęp do szkolenia pojawi się już po chwili automatycznie na Twoim koncie.

Materiały dodatkowe znajdują się bezpośrednio pod nagraniem i zostaną udostępnione już chwilę po zakupie. Materiały są w formie PDF i możesz pobrać je bezpośrednio na swój komputer i korzystać z nich przed dowolny okres czasu.

Oczywiście, w tym celu w formularzu zamówienia zaznacz przycisk “Chcę otrzymać fakturę” i podaj dane do faktury. Po dokonaniu płatności faktura zostanie wygenerowana automatycznie i wysłana na Twoj adres email chwilę po złożeniu zamówienia. Jeżeli chcesz otrzymać fakturę proforma lub uzyskać inny sposób płatności skontaktuj się z nami pod adresem kontakt@dietomedica.pl.

Serdecznie zapraszamy do zadawania pytań pod adresem kontakt@dietomedica.pl lub kontakt telefoniczny z biurem obsługi klienta: +48 576 593 875.

Opinie

Zobacz niektóre opinie naszych uczestników. Ponad 10 tys. osób skorzystało z naszych szkoleń. Ucz się razem z nami!

Duża dawka wiedzy i praktycznych wskazówek. Polecam każdemu, kto boryka się z problemem przerostu bakterii.
Justyna K.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo rzeczowo, konkretnie, samo mięsko, dużo praktyki, opieranie się na badaniach. Polecam i czekam na kolejne.
Partycja C.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Świetny webinar, merytoryczny, wolno i dokładnie wytłumaczone poszczególne zagadnienia oraz przedstawione obrazkowo - najlepszy webinar na jakim byłam :) z chęcią pojawię się na innych prowadzonych przez Panią Olgę
Magdalena E.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wszystkie informacje przekazane w bardzo zrozumiały sposób, trafne schematy i ilustracje. Bardzo polecam zarówno specjalistom, jak i osobom dopiero wdrażającym się w tę tematykę :)
Daria N.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Super wykład!!! Dużo nowych informacji i ciekawie przedstawione treści.
Aleksandra B.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Bardzo dobry poziom, z ciekawości przyszedłem po wielu latach pogłebiania tematyki i obecnosci u innych dietetyków na webinarach. Miłe odkrycie :) pozdrawiam
Piotr W.
✓ Zweryfikowany uczestnik
Wykup dostęp na 3 miesiące i oglądaj bez limitu o każdej porze. Dostęp do materiałów otrzymasz natychmiast po zakupie.