Webinar z dietetykiem

NOWOŚĆ!

Anemia: Rola diety i suplementacji w poprawie stanu zdrowia

23 kwietnia 2024 r.

Godzina: 19:00 (Wtorek)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

Cena: 49,99 zł

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na webinar z dietetykiem klinicznym w którym szczegółowo omówimy zagadnienia żywieniowe związane z anemią. 

W Polsce na niedokrwistość z niedoboru żelaza cierpi ponad 25% kobiet i ok. 26% dzieci w wieku przedszkolnym. To bardzo dużo! Leczeniem pierwszego rzutu jest zazwyczaj uzupełnienie niedoborów przez suplementację. Statystyki jednak pokazują, że wiele osób rezygnuje z farmakoterapii, a ich problem anemii z czasem się pogłębia.

Z webinaru dowiesz się m.in.: jak rozpoznać anemię, jak ją różnicować ze względu na niedobory, gdzie szukać przyczyny, a także jakie konkretne zalecenia żywieniowe i suplementacyjne wdrożyć, aby dietoterapia była skuteczna.

Szkolenie skupia się głównie na niedokrwistości z niedoboru żelaza (najczęściej spotykanej w gabinetach dietetycznych), ale zostaną przedstawione także najważniejsze aspekty związane z anemią z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego.

Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia. Zapraszamy do udziału!

Plan webinarium

1. Krew. Jej funkcje i składniki.
  • Morfologia. Jak właściwie przygotować się do badania krwi?
  • Wyniki. Znaczenie poszczególnych wskaźników morfologii.
  • Potencjalne przyczyny wzrostu i spadku oznaczanych parametrów z krwi.
2. Najczęstsze kliniczne objawy zgłaszane przez pacjentów, które mogą świadczyć o anemii.
3. Rodzaje anemii. Podział ze względu na występujące niedobory.
  • Anemia z niedoboru żelaza
  • Anemia z niedoboru witaminy B12 i/lub witaminy B9
4. Niedokrwistość mikrocytarna, czyli anemia z niedoboru żelaza.
  • Obraz morfologii krwi obwodowej
  • Grupy ryzyka
  • Potencjalne przyczyny, jak je znaleźć?
  • Zapotrzebowanie kobiet i mężczyzn na żelazo
  • Pokarmowe źródła żelaza i zróżnicowany stopień ich wchłaniania
  • Czynniki hamujące wchłanianie żelaza
  • Czynniki zwiększające wchłanianie żelaza
  • Przykłady prawidłowego komponowania posiłków
  • Znaczenie miedzi i witaminy A
  • Hepcydyna- regulator jelitowej absorbcji żelaza
  • Suplementacja żelazem i składnikami pomocniczymi
5. Niedokrwistość makrocytarna, czyli anemia z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego.
  • Obraz morfologii krwi obwodowej i oznaczenia witaminy B12
  • Grupy ryzyka
  • Potencjalne przyczyny, jak je znaleźć?
  • Pokarmowe źródła witaminy B12 i kwasu foliowego
  • Suplementacja witaminą B12 i kwasem foliowym
6. Podsumowanie najważniejszych działań, które skutecznie pomogą wyjść z anemii (dietoterapia i suplementacja).

 
+ DODATKOWO – ok. 30 minutowa sesja pytań i odpowiedzi po zakończeniu prezentacji

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, absolwentka magisterskich studiów z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 14 lat pracuje z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto). Chętnie także podejmuje współprace z pacjentami borykającymi się z trądzikiem. Jak sama mówi „Stan skóry to niewątpliwie lustrzane odbicie naszego stylu życia, w tym sposobu odżywiania a drobne zmiany potrafią zdziałać zaskakująco dużo.” Współautorka książek „Karmię piersią, jem zdrowo”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2,5- godzinne szkolenie “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie usługi poradni Dietomedica.

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Przykładowe protokoły suplementacje w zależności od wyników badań żelaza, ferrytyny i hemoglobiny (w oparciu o doświadczenia własne)
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!