Niedokrwistoś  (anemia) okiem dietetyka - webinar

Webinar z dietetykiem

Niedokrwistość (anemia) okiem dietetyka – objawy, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

11 czerwca 2025 r.

Godzina: 19:00 (Środa)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

Cena: 59,99 zł

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na webinar z dietetykiem klinicznym w którym szczegółowo omówimy aspekty związane z niedokrwistością (anemią) w ujęciu żywieniowym.

W Polsce na niedokrwistość z niedoboru żelaza cierpi około 25% kobiet i dzieci w okresie przedszkolnym. To bardzo dużo! Leczeniem pierwszego rzutu jest uzupełnienie niedoborów przez suplementację. Niemniej, statystyki pokazują, że wiele osób rezygnuje z farmakoterapii wskutek działań niepożądanych a problem z czasem tylko się pogłębia.

Podczas webinaru, nasza dietetyczka wyjaśni jak rozpoznać anemię, jak ją różnicować ze względu na niedobory, gdzie szukać przyczyny. Dowiesz się także, jakie konkretnie zalecenia żywieniowe i suplementacyjne przekazać pacjentowi, aby dietoterapia była się skuteczna.

Szkolenie skupia się głównie na niedokrwistości z niedoboru żelaza, bo to ona jest najczęściej spotykana jest w gabinecie dietetycznym, ale zostaną przedstawione także najważniejsze aspekty związane a anemią z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego.

Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia. Zapraszamy do udziału!

Plan webinarium

1. Parę słów na temat krwi i jej roli w organizmie
2. Jak właściwie przygotować się do badania krwi?
3. Morfologia krwi obwodowej- rozkład na czynniki pierwsze
  • Jak należy ją interpretować, na co zwrócić uwagę?
4. Potencjalne przyczyny wzrostu i spadku oznaczanych parametrów z krwi w praktyce dietetyka
5. Najczęstsze kliniczne objawy zgłaszane przez pacjentów, które mogą świadczyć o anemii
  • Po czym zidentyfikować przyczynę i rodzaj anemii?
6. Rodzaje anemii. Podział ze względu na występujące niedobory
  • Anemia z niedoboru żelaza
  • Anemia z niedoboru B12 i/lub B9
7. Niedokrwistość mikrocytarna, czyli anemia z niedoboru żelaza
  • Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii mikrocytarnej?
  • Kto narażony jest na ten rodzaj anemii?
  • Jakie są najczęstsze przyczyny i jak je znaleźć?
  • Zapotrzebowanie na żelazo w zależności od płci. Dlaczego się różni?
  • Najlepsze pokarmowe źródła żelaza kontra zróżnicowane wchłanialność. Jak to „ugryźć” podczas rozpisywania zaleceń lub komponowania jadłospisu?
  • Co może hamować wchłanianie żelaza? Praktyczne wskazówki zmniejszające udział substancji antyodżywczych w diecie.
  • Co zwiększy dostępność żelaza niehemowego? Praktyczne wskazówki dotyczące prawidłowego łączenia produktów.
  • Miedź i witamina A. Dlaczego są szczególnie ważne w dietoterapii anemii?
  • Hepcydyna. Białko, które reguluje jelitową absorbcję żelaza. Jak wykorzystać jego potencjał?
  • Suplementacja w anemii. Co jeśli nie żelazo? O składnikach pomocniczych i probiotykoterapii, która pomaga pacjentom wyjść z anemii.
8. Niedokrwistość makrocytarna, czyli anemia z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego
  • Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii makrocytarnej?
  • Kto narażony jest na ten rodzaj anemii?
  • Jakie są najczęstsze przyczyny i jak je znaleźć?
  • Pokarmowe źródła B12 i kwasu foliowego
  • Suplementacja B12 i kwasem foliowym. Kiedy i jak?
9. Podsumowanie najważniejszych działań, które skutecznie pomogą wyjść z anemii (dietoterapia i suplementacja)

 
+ DODATKOWO – ok. 30 minutowa sesja pytań i odpowiedzi po zakończeniu prezentacji

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, absolwentka magisterskich studiów z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 14 lat pracuje z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto), anemii. Współautorka książek o tematyce żywieniowej.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2,5- godzinne szkolenie “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie usługi poradni Dietomedica.

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Przykładowe protokoły suplementacje w zależności od wyników badań żelaza, ferrytyny i hemoglobiny (w oparciu o doświadczenia własne)
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!