Niedokrwistość - anemia okiem dietetyka - objawy przyczyny i postępowanie żywieniowe

Webinar z dietetykiem

NOWOŚĆ!

Niedokrwistość (anemia) okiem dietetyka – objawy, diagnostyka i postępowanie żywieniowe

27 listopada 2024 r.

Godzina: 19:00 (Środa)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

Cena: 49,99 zł

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na webinar z dietetykiem klinicznym w którym szczegółowo omówimy aspekty związane z niedokrwistością (anemią) w ujęciu żywieniowym.

W Polsce na niedokrwistość z niedoboru żelaza cierpi około 25% kobiet i dzieci w okresie przedszkolnym. To bardzo dużo! Leczeniem pierwszego rzutu jest uzupełnienie niedoborów przez suplementację. Niemniej, statystyki pokazują, że wiele osób rezygnuje z farmakoterapii wskutek działań niepożądanych a problem z czasem tylko się pogłębia.

Podczas webinaru, nasza dietetyczka wyjaśni jak rozpoznać anemię, jak ją różnicować ze względu na niedobory, gdzie szukać przyczyny. Dowiesz się także, jakie konkretnie zalecenia żywieniowe i suplementacyjne przekazać pacjentowi, aby dietoterapia była się skuteczna.

Szkolenie skupia się głównie na niedokrwistości z niedoboru żelaza, bo to ona jest najczęściej spotykana jest w gabinecie dietetycznym, ale zostaną przedstawione także najważniejsze aspekty związane a anemią z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego.

Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia. Zapraszamy do udziału!

Informacje dla zarejestrowanych

Link z dostępem do webinaru otrzymali Państwo na swój adres email podczas rejestracji. Aby  dołączyć do webinarium należy kliknąć w link o nazwie „Dołącz” we wskazanym terminie.

W przypadku gdy pomimo rejestracji w swojej skrzynce odbiorczej nie znajdują Państwo linka z dostępem do webinarium prosimy w pierwszej kolejności o sprawdzenie folderu SPAM. 

🔸 Wszystkie zarejestrowane osoby otrzymają materiały (w tym nagranie, które będzie dostępne przez 1 miesiąc). Informację odnośnie dostępności materiałów na naszej stronie wyślemy na email podany przy rejestracji na drugi dzień po zakończonym webinarium tj. 28.11.2024
 
🔸 Certyfikaty wysyłamy po około 5-6 dniach roboczych od zakończonego webinarium

 

Jak zadbać o jakość połączenia?

Przede wszystkim należy upewnić się, że używana przeglądarka jest. Za pomocą poniższego testu można sprawdzić czy przeglądarka jest zaktualizowana:

https://updatemybrowser.org/

Jakie przeglądarki wspierają technologię webinarową?

Obecnie, możesz korzystać z technologii WebRTC na najaktualniejszych wersjach przeglądarek Google Chrome, Opera, Safari, Mozilla Firefox, Edge. Wymienione przeglądarki w pełni wspierają naszą najnowszą technologię audio-video.

Zachęcamy do korzystania z najaktualniejsze wersji przeglądarki Google Chrome, ponieważ jest najbardziej kompatybilna pod względem integracji z technologią WebRTC.

Na jakich przeglądarkach uczestnicy mogą dołączyć do wydarzenia poprzez urządzenie mobilne?

Pokój webinarowy w wersji mobilnej działa tylko na przeglądarkach Chrome oraz Safari. Aby dołączyć do pokoju webinarowego uczestnicy muszą posiadać na swoim urządzeniu mobilnym ich najbardziej aktualną wersję.

Zalecamy także upewnienie się, że połączenie jest wystarczająco stabilne, a także, że ma wystarczającą przepustowość.

Jeśli jest taka możliwość, to lepiej korzystać z połączenia kablowego, które jest o wiele stabilniejsze, niż Wifi.

W trakcie wydarzenia należy także zamknąć wszelkie inne otwarte okna przeglądarki, wyłączyć inne programy i aplikacje oraz upewnić się, że w tle nic nie jest pobierane lub nie odbywają się w tle żadne aktualizacje.

Kontakt / pomoc

webinar@dietomedica.pl / lub facebook messenger

Plan webinarium

1. Parę słów na temat krwi i jej roli w organizmie
2. Jak właściwie przygotować się do badania krwi?
3. Morfologia krwi obwodowej- rozkład na czynniki pierwsze
  • Jak należy ją interpretować, na co zwrócić uwagę?
4. Potencjalne przyczyny wzrostu i spadku oznaczanych parametrów z krwi w praktyce dietetyka
5. Najczęstsze kliniczne objawy zgłaszane przez pacjentów, które mogą świadczyć o anemii
  • Po czym zidentyfikować przyczynę i rodzaj anemii?
6. Rodzaje anemii. Podział ze względu na występujące niedobory
  • Anemia z niedoboru żelaza
  • Anemia z niedoboru B12 i/lub B9
7. Niedokrwistość mikrocytarna, czyli anemia z niedoboru żelaza
  • Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii mikrocytarnej?
  • Kto narażony jest na ten rodzaj anemii?
  • Jakie są najczęstsze przyczyny i jak je znaleźć?
  • Zapotrzebowanie na żelazo w zależności od płci. Dlaczego się różni?
  • Najlepsze pokarmowe źródła żelaza kontra zróżnicowane wchłanialność. Jak to „ugryźć” podczas rozpisywania zaleceń lub komponowania jadłospisu?
  • Co może hamować wchłanianie żelaza? Praktyczne wskazówki zmniejszające udział substancji antyodżywczych w diecie.
  • Co zwiększy dostępność żelaza niehemowego? Praktyczne wskazówki dotyczące prawidłowego łączenia produktów.
  • Miedź i witamina A. Dlaczego są szczególnie ważne w dietoterapii anemii?
  • Hepcydyna. Białko, które reguluje jelitową absorbcję żelaza. Jak wykorzystać jego potencjał?
  • Suplementacja w anemii. Co jeśli nie żelazo? O składnikach pomocniczych i probiotykoterapii, która pomaga pacjentom wyjść z anemii.
8. Niedokrwistość makrocytarna, czyli anemia z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego
  • Jak wygląda morfologia w przebiegu anemii makrocytarnej?
  • Kto narażony jest na ten rodzaj anemii?
  • Jakie są najczęstsze przyczyny i jak je znaleźć?
  • Pokarmowe źródła B12 i kwasu foliowego
  • Suplementacja B12 i kwasem foliowym. Kiedy i jak?
9. Podsumowanie najważniejszych działań, które skutecznie pomogą wyjść z anemii (dietoterapia i suplementacja)

 
+ DODATKOWO – ok. 30 minutowa sesja pytań i odpowiedzi po zakończeniu prezentacji

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, absolwentka magisterskich studiów z zakresu dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 14 lat pracuje z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto). Chętnie także podejmuje współprace z pacjentami borykającymi się z trądzikiem. Jak sama mówi „Stan skóry to niewątpliwie lustrzane odbicie naszego stylu życia, w tym sposobu odżywiania a drobne zmiany potrafią zdziałać zaskakująco dużo.” Współautorka książek „Karmię piersią, jem zdrowo”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2,5- godzinne szkolenie “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie usługi poradni Dietomedica.

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Przykładowe protokoły suplementacje w zależności od wyników badań żelaza, ferrytyny i hemoglobiny (w oparciu o doświadczenia własne)
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!