Webinar z dietetykiem

Dieta w cukrzycy typu 2 i problemach kardiologicznych. Praktyczne zalecenia dietetyczne

Cena: BEZPŁATNY

Data i godzina webinaru

Czwartek, 7 listopada 2019, godz. 19:00

Prowadzący

Monika Stromkie-Złomaniec

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na bezpłatny webinar (szkolenie w formule online) pt. „Dieta w cukrzycy typu 2 i problemach kardiologicznych. Praktyczne zalecenia dietetyczne” skierowany do osób borykających się z problemami kardiologicznymi i cukrzycą typu 2, ich rodzin a także osób zagrożonych tymi schorzeniami.

Szkolenie jest polecane także osobom po udarze, zawale serca czy rozpoznaną miażdżycą, które bezwzględnie powinny zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe by cieszyć się zdrowiem i lepszym samopoczuciem .

Podczas 1,5 h szkolenia online dowiesz się, co możesz jeść a czego lepiej unikać. Dietetyk prowadzący rozwieje wszelkie mity krążące wokół diety w cukrzycy i podpowie jak żywieniowo wspomóc pracę układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto, każdy z zapisanych uczestników otrzyma mnóstwo dodatkowych materiałów edukacyjnych w formie pdf opracowanych przez naszego dietetyka.

PARTNEREM WYDARZENIA JEST SYNEXUS – międzynarodowa sieć ośrodków badań klinicznych.

Jak wziąć udział?

To naprawdę proste! Wystarczy tylko kilka kliknięć 🙂
1. Zarejestruj się bezpłatnie na wydarzenie na tej stronie klikając w przycisk „Zarejestruj się teraz” 
2. Po wypełnieniu i wysłaniu formularza otrzymasz potwierdzenie na email o zapisie. W otrzymanej wiadomości będą znajdowały się wszystkie informacje w tym link w który należy kliknąć o wyznaczonej godzinie webinarium. Po kliknięciu otworzy się okno z transmisją webinarium na żywo z naszym dietetykiem. W szkoleniu można uczestniczyć na komputerze lub telefonie z dostępem do internetu i przeglądarką. Nie ma potrzeby instalowania dodatkowego oprogramowania.

Plan webinarium

Wprowadzenie do tematu cukrzycy typu 2
1. Co to za choroba ?
2. Przyczyny zachorowania.
3. Rozpoznanie czyli diagnostyka laboratoryjna i objawy.
4. Konsekwencje niestosowania się do zaleceń diabetologa i dietetyka.

Dietoterapia cukrzycy typu 2
1. Codzienne odżywianie nieodłącznym elementem leczenia cukrzycy insulinoniezależnej.
2. Dążenie do prawidłowej masy ciała, przepustką do poprawy glikemii.
3. Zalecenia żywieniowe opierające się o wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2019 – praktyczne podejście

Dietoterapia chorób układu krążenia
1. Skuteczne obniżanie poziomu cholesterolu dietą.
2. Nadciśnienie tętnicze – zalecenia dietetyczne.
3. Styl życia chroniący przed miażdżycą, udarem i zawałem serca- praktyczne wskazówki.

WĘGLOWODANY
– Zalecane i niewskazane węglowodany w diecie cukrzyka oraz pacjenta z problemami kardiologicznymi.
– Indeks i ładunek glikemiczny- jak go zrozumieć i wykorzystać podczas komponowania posiłków?
– Zastępniki cukru- czy warto je stosować?
– Jakie znaczenie ma skrobia oporna obecna między innymi w ziemniakach?
– Czy owoce są zakazane?

TŁUSZCZ
– Czy należy go ograniczać?
– Jakie oleje używać na co dzień ?
– Co to są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i co jest ich źródłem?
– Jaki olej używać podczas gotowania a jaki użyć do skropienia surówki?

BIAŁKO
– Skąd je czerpać?
– Ile należy go jeść ?
– Czy warto sięgać po białko roślinne?

4. Wskazane techniki obróbki termicznej żywności.
5. Skuteczna walka z nadciśnieniem- sposoby na zmniejszenie użycia soli kuchennej w przygotowywaniu potraw.
6. Naturalne przyprawy i składniki diety poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę.
7. Płyny – co pić i w jakiej ilości ?
8. Codzienny ruch elementem zdrowego stylu życia.

Co obejmuje oferta webinaru?

Bonus dla uczestników – każdy z uczestników otrzyma materiały:
✔️Wykaz przypraw używanych w kuchni, uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️Wykaz ziół/naparów uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️Superfoods – produkty, które warto włączyć do diety chorego na cukrzycę
✔️Co zrobić, gdy cukrzyk ma ochotę na coś słodkiego? – propozycje deserów o niższym IG niż tradycyjne.
✔️Dieta antycholesterolowa- poradnik żywieniowy
✔️Prezentacja z webinarium

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracuje z pacjentami od 7 lat, doświadczenie zawodowe zdobyła w warszawskich szpitalach i poradniach dietetycznych. Autorka wielu artykułów i licznych konsultacji z zakresu zdrowego odżywiania w prasie, portalach internetowych, radio i telewizji.
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!