Webinar z dietetykiem

Dieta w cukrzycy typu 2. Co jeść, a czego unikać?

Prowadząca

6 listopada 2019

19:00

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na bezpłatny webinar z dietetykiem (szkolenie w formie online), który skierowany do osób chorych na cukrzycę typu 2, ich rodzin oraz osób zagrożonych tym schorzeniem.

Celem jest praktyczne ujęcie zaleceń żywieniowych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego z 2019 roku.

Usystematyzowanie wiedzy o diecie w cukrzycy i umiejętność wprowadzenia jej w codzienne życie chorego jest niezbędnym elementem skutecznego leczenia.

Partnerem webinarium jest SYNEXUS.

Webinar poprowadzi dietetyk kliniczny z naszego zespołu p. Monika Stromkie-Złomaniec.

Plan webinarium

1. Wprowadzenie do cukrzycy typu 2 – Co to za choroba ? – Przyczyny zachorowania. – Rozpoznanie czyli diagnostyka laboratoryjna i objawy. – Konsekwencje niestosowania się do zaleceń diabetologa i dietetyka. 2. Dietoterapia cukrzycy typu 2 – Codzienne odżywianie nieodłącznym elementem leczenia cukrzycy insulinoniezależnej. – Dążenie do prawidłowej masy ciała, przepustką do poprawy glikemii. – Zalecenia żywieniowe opierające się o wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2019 – praktyczne podejście 3. Węglowodany – Zalecane i niewskazane węglowodany w diecie cukrzyka. Indeks i ładunek glikemiczny- jak go zrozumieć i wykorzystać podczas komponowania posiłków? – Zastępniki cukru- czy warto je stosować? – Jakie znaczenie ma skrobia oporna obecna między innymi w ziemniakach? – Czy owoce są zakazane? 4. Tłuszcz – Czy należy go ograniczać? – Jakie oleje używać na co dzień ? – Co to są jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i co jest ich źródłem? – Jaki olej używać podczas gotowania a jaki użyć do skropienia surówki? 5. Białko – Skąd je czerpać? – Ile należy go jeść ? – Czy warto sięgać po białko roślinne? 6. Wskazane techniki obróbki termicznej żywności. 7. Sposoby na zmniejszenie użycia soli kuchennej w przygotowywaniu potraw. 8. Naturalne przyprawy i składniki diety poprawiające wrażliwość tkanek na insulinę. 9. Płyny w diecie cukrzyka. 10. Codzienny ruch elementem leczenia cukrzycy.

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Ukończyła dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Pracuje z pacjentami od 7 lat, doświadczenie zawodowe zdobyła w warszawskich szpitalach i poradniach dietetycznych. Autorka wielu artykułów i licznych konsultacji z zakresu zdrowego odżywiania w prasie, portalach internetowych, radio i telewizji.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️1,5 – godzinne szkolenie “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️10% zniżki na wszystkie usługi poradni Dietomedica.

+ Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały:

✔️Wykaz przypraw używanych w kuchni, uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️Wykaz ziół/naparów uwrażliwiających tkanki na insulinę. Superfoods – produkty, które warto włączyć do diety chorego na cukrzycę
✔️Co zrobić, gdy cukrzyk ma ochotę na coś słodkiego? – propozycje deserów o niższym IG niż tradycyjne.
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!