Dieta o niskim indeksie glikemicznym w cukrzycy typu 2 - webinar z dietetykiem klinicznym

Webinar z dietetykiem

Dieta o niskim indeksie glikemicznym w cukrzycy typu 2. Praktyczne podejście

23 lutego 2023

Godzina: 19:00 (Czwartek)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

49,99 ZŁ

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Leczenie cukrzycy obejmuje stosowanie doustnych leków obniżających poziom cukru ale ogromne znaczenie ma przy tym dieta. Niestety, NFZ  nie zapewnia pacjentowi wizyty u dietetyka a porada diabetologa w zakresie żywienia często jest niewystarczająca. Doskonale wiemy, że dobór produktów i odpowiednie komponowanie posiłków odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowych glikemii u pacjenta.  

Nasz dietetyk kliniczny przekaże Państwu wiedzę w prosty, zrozumiały i przestępny sposób. Wytłumaczy na czym polega dieta w cukrzycy. Wskaże których konkretnie produktów należy unikać a na które zwrócić szczególną uwagę oraz jak komponować posiłki. Zastosowanie zaleceń w praktyce będzie proste i przyjemne a wyniki badań glikemii coraz lepsze. 

Jedyne takie szkolenie online skierowane do pacjentów z cukrzycą i ich rodzin, przeprowadzone przez dietetyka klinicznego. 

W tym szkoleniu zadbaliśmy o solidną dawkę aktualnej i rzetelnej wiedzy żywieniowej. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma również atrakcyjne materiały dodatkowe oraz e-Certyfikat uczestnictwa.

Jak wziąć udział?

To naprawdę proste! Wystarczy tylko kilka kliknięć 🙂
1. Zarejestruj się na wydarzenie na tej stronie klikając w przycisk „Zarejestruj się teraz” 
2. Po wypełnieniu i wysłaniu formularza otrzymasz potwierdzenie na email o zapisie. W otrzymanej wiadomości będą znajdowały się wszystkie informacje w tym link w który należy kliknąć o wyznaczonej godzinie webinarium. 
3. Po kliknięciu otworzy się okno z transmisją webinarium na żywo z naszym dietetykiem. W szkoleniu można uczestniczyć na komputerze lub telefonie z dostępem do internetu i przeglądarką. Nie ma potrzeby instalowania dodatkowego oprogramowania.

Plan webinarium

Wprowadzenie
1. Na czym polega cukrzyca? Dlaczego u chorego poziom glukozy jest wysoki?
2. Co przyczynia się do cukrzycy?
3. Rozpoznanie czyli jakie objawy i wyniki badań wskazują na cukrzycę?
4. Po co zapisywać wyniki glikemii i badać hemoglobinę glikowaną?
5. Poważne powikłania cukrzycy czyli konsekwencje niestosowania się do zaleceń dietetycznych


Dieta w cukrzycy typu II

1. Zalecenia żywieniowe opierające się o najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – praktyczne podejście dietetyka.
2. Jak zdrowo schudnąć, prawić wyniki glikemii, obniżyć stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze?
3. Praktyczne omówienie makroskładników w diecie cukrzyka (węglowodany, tłuszcz, białko)

Węglowodany

  • Indeks i ładunek glikemiczny- jak go zrozumieć i wykorzystać podczas komponowania posiłków?
  • Zastępniki cukru (miód, słodziki, ksylitol, erytrytol) – czy jest na nie miejsce w diecie cukrzyka?
  • Jakie znaczenie ma skrobia oporna w diecie cukrzyka? Jak ją uzyskać?
  • Jakie owoce można jadać i kiedy najlepiej?

Tłuszcz

  • Czy należy zrezygnować z tłuszczu w diecie by schudnąć i poprawić wyniki badań?
  • Jakie oleje można używać na co dzień? Który jest najzdrowszy?
  • Czym smarować pieczywo? Masłem czy margaryną?
  • Czy należy wyeliminować z jadłospisu tłuste ryby np. łososia i śledzia?
  • Dlaczego należy unikać produktów w których jest olej palmowy?

Białko

  • Jak wykorzystać produkty białkowe by obniżyć indeks glikemiczny produktu?
  • Dlaczego warto ograniczyć udział mięsa w diecie?
  • Po co włączyć do diety nasiona roślin strączkowych?
  • Jaki nabiał wybrać ? Czy można pić mleko?
  • Ile jajek można zjeść w tygodniu?


A dodatkowo…

4. Jakie stosować techniki kulinarne by jeść smacznie i zdrowo?
5. Jak zmniejszyć użycie soli kuchennej w przygotowywaniu potraw i obniżyć ciśnienie tętnicze?
6. Czy przyprawy i zioła mogę mogą mieć wpływ na glikemię?
7. Płyny – co można pić i w jakiej ilości?

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, w 2010 roku ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 10 lat pracuje 1:1 z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto). Chętnie także podejmuje współprace z pacjentami borykającymi się z trądzikiem. Jak sama mówi „Stan skóry to niewątpliwie lustrzane odbicie naszego stylu życia, w tym sposobu odżywiania a drobne zmiany potrafią zdziałać zaskakująco dużo.” Współautorka książek „Karmię piersią, jem zdrowo”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2 – godzinne szkolenie online “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ Prezentacja i materiały dodatkowe (PDF)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie na indywidualne konsultacje i plany żywieniowe w Dietomedica.

Dodatkowe materiały dla zarejestrowanych osób (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Wykaz przypraw używanych w kuchni, uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Wykaz ziół/naparów uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Superfoods – produkty, które warto włączyć do diety chorego na cukrzycę
✔️ Co zrobić, gdy cukrzyk ma ochotę na coś słodkiego? – propozycje deserów o niższym IG niż tradycyjne.
✔️ Dieta antycholesterolowa – autorski poradnik żywieniowy Dietomedica
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!