Dieta o niskim indeksie glikemicznym w cukrzycy typu 2 - webinar z dietetykiem klinicznym

Webinar z dietetykiem

Dieta o niskim indeksie glikemicznym w cukrzycy typu 2. Praktyczne podejście

23 lutego 2023

Godzina: 19:00 (Czwartek)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

49,99 ZŁ

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Leczenie cukrzycy obejmuje stosowanie doustnych leków obniżających poziom cukru ale ogromne znaczenie ma przy tym dieta. Niestety, NFZ  nie zapewnia pacjentowi wizyty u dietetyka a porada diabetologa w zakresie żywienia często jest niewystarczająca. Doskonale wiemy, że dobór produktów i odpowiednie komponowanie posiłków odgrywa znaczącą rolę w utrzymaniu prawidłowych glikemii u pacjenta.  

Nasz dietetyk kliniczny przekaże Państwu wiedzę w prosty, zrozumiały i przestępny sposób. Wytłumaczy na czym polega dieta w cukrzycy. Wskaże których konkretnie produktów należy unikać a na które zwrócić szczególną uwagę oraz jak komponować posiłki. Zastosowanie zaleceń w praktyce będzie proste i przyjemne a wyniki badań glikemii coraz lepsze. 

Jedyne takie szkolenie online skierowane do pacjentów z cukrzycą i ich rodzin, przeprowadzone przez dietetyka klinicznego. 

W tym szkoleniu zadbaliśmy o solidną dawkę aktualnej i rzetelnej wiedzy żywieniowej. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma również atrakcyjne materiały dodatkowe oraz e-Certyfikat uczestnictwa.

Informacje dla zarejestrowanych

Link z dostępem do webinaru otrzymali Państwo na swój adres email podczas rejestracji. Aby  dołączyć do webinarium należy kliknąć w link o nazwie „Dołącz” we wskazanym terminie.

W przypadku gdy pomimo rejestracji w swojej skrzynce odbiorczej nie znajdują Państwo linka z dostępem do webinarium prosimy w pierwszej kolejności o sprawdzenie folderu SPAM. 

🔸 Wszystkie zarejestrowane osoby otrzymają materiały (w tym nagranie, które będzie dostępne przez 1 miesiąc). Informację odnośnie dostępności materiałów na naszej stronie wyślemy na email podany przy rejestracji na drugi dzień po zakończonym webinarium tj. 24.02.2023
 
🔸 Certyfikaty wysyłamy po około 5-6 dniach roboczych od zakończonego webinarium

 

Jak zadbać o jakość połączenia?

Przede wszystkim należy upewnić się, że używana przeglądarka jest. Za pomocą poniższego testu można sprawdzić czy przeglądarka jest zaktualizowana:

https://updatemybrowser.org/

Jakie przeglądarki wspierają technologię webinarową?

Obecnie, możesz korzystać z technologii WebRTC na najaktualniejszych wersjach przeglądarek Google Chrome, Opera, Safari, Mozilla Firefox, Edge. Wymienione przeglądarki w pełni wspierają naszą najnowszą technologię audio-video.

Zachęcamy do korzystania z najaktualniejsze wersji przeglądarki Google Chrome, ponieważ jest najbardziej kompatybilna pod względem integracji z technologią WebRTC.

Na jakich przeglądarkach uczestnicy mogą dołączyć do wydarzenia poprzez urządzenie mobilne?

Pokój webinarowy w wersji mobilnej działa tylko na przeglądarkach Chrome oraz Safari. Aby dołączyć do pokoju webinarowego uczestnicy muszą posiadać na swoim urządzeniu mobilnym ich najbardziej aktualną wersję.

Zalecamy także upewnienie się, że połączenie jest wystarczająco stabilne, a także, że ma wystarczającą przepustowość.

Jeśli jest taka możliwość, to lepiej korzystać z połączenia kablowego, które jest o wiele stabilniejsze, niż Wifi.

W trakcie wydarzenia należy także zamknąć wszelkie inne otwarte okna przeglądarki, wyłączyć inne programy i aplikacje oraz upewnić się, że w tle nic nie jest pobierane lub nie odbywają się w tle żadne aktualizacje.

Kontakt / pomoc

webinar@dietomedica.pl / lub facebook messenger

Jak wziąć udział?

To naprawdę proste! Wystarczy tylko kilka kliknięć 🙂
1. Zarejestruj się na wydarzenie na tej stronie klikając w przycisk „Zarejestruj się teraz” 
2. Po wypełnieniu i wysłaniu formularza otrzymasz potwierdzenie na email o zapisie. W otrzymanej wiadomości będą znajdowały się wszystkie informacje w tym link w który należy kliknąć o wyznaczonej godzinie webinarium. 
3. Po kliknięciu otworzy się okno z transmisją webinarium na żywo z naszym dietetykiem. W szkoleniu można uczestniczyć na komputerze lub telefonie z dostępem do internetu i przeglądarką. Nie ma potrzeby instalowania dodatkowego oprogramowania.

Plan webinarium

Wprowadzenie
1. Na czym polega cukrzyca? Dlaczego u chorego poziom glukozy jest wysoki?
2. Co przyczynia się do cukrzycy?
3. Rozpoznanie czyli jakie objawy i wyniki badań wskazują na cukrzycę?
4. Po co zapisywać wyniki glikemii i badać hemoglobinę glikowaną?
5. Poważne powikłania cukrzycy czyli konsekwencje niestosowania się do zaleceń dietetycznych


Dieta w cukrzycy typu II

1. Zalecenia żywieniowe opierające się o najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego – praktyczne podejście dietetyka.
2. Jak zdrowo schudnąć, prawić wyniki glikemii, obniżyć stężenie cholesterolu i ciśnienie tętnicze?
3. Praktyczne omówienie makroskładników w diecie cukrzyka (węglowodany, tłuszcz, białko)

Węglowodany

  • Indeks i ładunek glikemiczny- jak go zrozumieć i wykorzystać podczas komponowania posiłków?
  • Zastępniki cukru (miód, słodziki, ksylitol, erytrytol) – czy jest na nie miejsce w diecie cukrzyka?
  • Jakie znaczenie ma skrobia oporna w diecie cukrzyka? Jak ją uzyskać?
  • Jakie owoce można jadać i kiedy najlepiej?

Tłuszcz

  • Czy należy zrezygnować z tłuszczu w diecie by schudnąć i poprawić wyniki badań?
  • Jakie oleje można używać na co dzień? Który jest najzdrowszy?
  • Czym smarować pieczywo? Masłem czy margaryną?
  • Czy należy wyeliminować z jadłospisu tłuste ryby np. łososia i śledzia?
  • Dlaczego należy unikać produktów w których jest olej palmowy?

Białko

  • Jak wykorzystać produkty białkowe by obniżyć indeks glikemiczny produktu?
  • Dlaczego warto ograniczyć udział mięsa w diecie?
  • Po co włączyć do diety nasiona roślin strączkowych?
  • Jaki nabiał wybrać ? Czy można pić mleko?
  • Ile jajek można zjeść w tygodniu?


A dodatkowo…

4. Jakie stosować techniki kulinarne by jeść smacznie i zdrowo?
5. Jak zmniejszyć użycie soli kuchennej w przygotowywaniu potraw i obniżyć ciśnienie tętnicze?
6. Czy przyprawy i zioła mogę mogą mieć wpływ na glikemię?
7. Płyny – co można pić i w jakiej ilości?

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, w 2010 roku ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 10 lat pracuje 1:1 z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto). Chętnie także podejmuje współprace z pacjentami borykającymi się z trądzikiem. Jak sama mówi „Stan skóry to niewątpliwie lustrzane odbicie naszego stylu życia, w tym sposobu odżywiania a drobne zmiany potrafią zdziałać zaskakująco dużo.” Współautorka książek „Karmię piersią, jem zdrowo”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2 – godzinne szkolenie online “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ Prezentacja i materiały dodatkowe (PDF)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie na indywidualne konsultacje i plany żywieniowe w Dietomedica.

Dodatkowe materiały dla zarejestrowanych osób (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Wykaz przypraw używanych w kuchni, uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Wykaz ziół/naparów uwrażliwiających tkanki na insulinę
✔️ Superfoods – produkty, które warto włączyć do diety chorego na cukrzycę
✔️ Co zrobić, gdy cukrzyk ma ochotę na coś słodkiego? – propozycje deserów o niższym IG niż tradycyjne.
✔️ Dieta antycholesterolowa – autorski poradnik żywieniowy Dietomedica
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!