Żywieniowe podejście do leczenia trądziku - webinar z dietetykiem klinicznym

Webinar z dietetykiem

Żywieniowe podejście do leczenia trądziku. Co pomaga, a co szkodzi?

30 października 2024 r.

Godzina: 19:00 (Środa)

Materiały dodatkowe

Prezentacja, bonusowe materiały

e-Certyfikat

Za udział otrzymasz certyfikat

Dostęp do nagrania

Dostęp przez 1 miesiąc

Sesja Q&A

Sesja pytań i odpowiedzi

Cena: 49,99 zł

Dostęp do webinaru i materiałów

Opis wydarzenia

Serdecznie zapraszamy na webinar z dietetykiem klinicznym w którym szczegółowo omówimy żywieniowe podejście do leczenia trądziku. 

Trądzik pospolity jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry.  W 99% przypadków występuje na twarzy. Największa zapadalność przypada na okres dojrzewania, ale coraz częściej zmiany trądzikowe obserwowane są u osób starszych. Trądzik stanowi duży problem terapeutyczny, gdyż leczenie jedynie farmakologiczne wydaje się niewystarczające.

Niezbędne jest znalezienie przyczyny zmian skórnych, zmiana odżywiania i celowana suplementacja by w pełni zapanować nad problemem.

Podczas szkolenia w formie online poznasz najczęstsze przyczyny trądziku i dowiesz się jakie zmiany w diecie są konieczne by zapanować nad wypryskami i nadmierną produkcją sebum. Jedynie kompleksowe podejście gwarantuje wyleczenie a nie jedynie krótkotrwałą poprawę.

Zadaliśmy o to, aby wiedza była aktualna i oparta na najnowszych wynikach badań naukowych. Każda z zarejestrowanych osób otrzyma materiały dodatkowe w formie PDF oraz e-Certyfikat ze szkolenia. Zapraszamy do udziału!

Ostania szansa na rejestrację! Ten webinar rozpoczenie się za:

Godziny
Minuty
Sekundy
Informacje dla zarejestrowanych

Link z dostępem do webinaru otrzymali Państwo na swój adres email podczas rejestracji. Aby  dołączyć do webinarium należy kliknąć w link o nazwie „Dołącz” we wskazanym terminie.

W przypadku gdy pomimo rejestracji w swojej skrzynce odbiorczej nie znajdują Państwo linka z dostępem do webinarium prosimy w pierwszej kolejności o sprawdzenie folderu SPAM. 

🔸 Wszystkie zarejestrowane osoby otrzymają materiały (w tym nagranie, które będzie dostępne przez 1 miesiąc). Informację odnośnie dostępności materiałów na naszej stronie wyślemy na email podany przy rejestracji na drugi dzień po zakończonym webinarium tj. 31.10.2024
 
🔸 Certyfikaty wysyłamy po około 5-6 dniach roboczych od zakończonego webinarium

 

Jak zadbać o jakość połączenia?

Przede wszystkim należy upewnić się, że używana przeglądarka jest. Za pomocą poniższego testu można sprawdzić czy przeglądarka jest zaktualizowana:

https://updatemybrowser.org/

Jakie przeglądarki wspierają technologię webinarową?

Obecnie, możesz korzystać z technologii WebRTC na najaktualniejszych wersjach przeglądarek Google Chrome, Opera, Safari, Mozilla Firefox, Edge. Wymienione przeglądarki w pełni wspierają naszą najnowszą technologię audio-video.

Zachęcamy do korzystania z najaktualniejsze wersji przeglądarki Google Chrome, ponieważ jest najbardziej kompatybilna pod względem integracji z technologią WebRTC.

Na jakich przeglądarkach uczestnicy mogą dołączyć do wydarzenia poprzez urządzenie mobilne?

Pokój webinarowy w wersji mobilnej działa tylko na przeglądarkach Chrome oraz Safari. Aby dołączyć do pokoju webinarowego uczestnicy muszą posiadać na swoim urządzeniu mobilnym ich najbardziej aktualną wersję.

Zalecamy także upewnienie się, że połączenie jest wystarczająco stabilne, a także, że ma wystarczającą przepustowość.

Jeśli jest taka możliwość, to lepiej korzystać z połączenia kablowego, które jest o wiele stabilniejsze, niż Wifi.

W trakcie wydarzenia należy także zamknąć wszelkie inne otwarte okna przeglądarki, wyłączyć inne programy i aplikacje oraz upewnić się, że w tle nic nie jest pobierane lub nie odbywają się w tle żadne aktualizacje.

Kontakt / pomoc

webinar@dietomedica.pl / lub facebook messenger

Plan webinarium

1. Co to jest trądzik i jakie są jego rodzaje?
2. Kliniczna klasyfikacja trądziku i charakterystyka różnych postaci
3. Rozwój zmian skórnych w trądziku. Jak do nich dochodzi? Co jest czynnikiem zapalnym?
4. Jakie mogą być przyczyny rozwoju trądziku pospolitego (Acne vulgaris)?
5. Badania laboratoryjne, jakie wykonać by być bliżej przyczyn zmian skórnych?
6. W jaki sposób zaburzenia hormonalne wpływają na stan skóry?
7. Holistyczne podejście do problemu. Specjaliści, którzy powinni być zaangażowani w proces leczenia trądziku
8. Omówienie czynników przyczyniających się do powstania trądziku m.in.:
  • Nadprodukcja łoju
  • Hiperkeratynizacja
  • Nadmierny wzrost Cutibacterium acnes
  • SIBO
  • Zaburzenia hormonalne (wysoka insulina, wysokie androgeny, wysokie estrogeny, niski SHBG etc.)
  • Nadwaga/otyłość/wysoki % tkanki tłuszczowej
  • Stres i zaburzenia rytmu okołodobowego (związek z kortyzolem)
  • Geny
9. Trądzik w gabinecie dietetycznym, czyli dieta jako skuteczne uzupełnienie leczenia
  • Indeks i ładunek glikemiczny posiłków, dlaczego ma to znaczenia dla skóry?
  • Mleko i produkty mleczne. Wnioski z badań obserwacyjnych. Można czy lepiej minimalizować ich spożycie?
  • Tłuszcze. Znaczenie NNKT szczególnie ALA i GLA w kontekście poprawy jakości skóry
  • Warzywa i owoce. Na które szczególnie zwrócić uwagę, ile ich jeść w ciągu dnia i dlaczego?
  • Dieta przeciwzapalna czyli jaka? Czego nie może w niej zabraknąć?
10. Suplementacja – co może wspomóc leczenie? Na jakie niedobory zwrócić uwagę?
11. Fitoterapia. Jakie naturalne zioła mogą pomóc w odzyskaniu kondycji skóry?
12. Pielęgnacja skóry trądzikowej. Kilka ważnych zasad
13. Podsumowanie i przykładowy jadłospis dla pacjenta borykającego się z trądzikiem

 
+ DODATKOWO – ok. 30 minutowa sesja pytań i odpowiedzi po zakończeniu prezentacji

O prowadzącym

Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk klininczy
Monika Stromkie-Złomaniec
Dietetyk kliniczny
Z wykształcenia dietetyk kliniczny, w 2010 roku ukończyła studia magisterskie na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Od ponad 10 lat pracuje 1:1 z podopiecznymi a także prowadzi liczne szkolenia i warsztaty. Odbiorcami są głównie dzieci i dorośli, ale także studenci studiów wyższych na kierunku dietetyka WUM. Można ją usłyszeć w stacjach Radia Polskiego, RMF FM, Radio Kolor, Radio Wnet i innych. Jest ekspertem telewizji śniadaniowych „Pytanie na śniadanie” i „Dzień Dobry TVN”. Autorka licznych materiałów edukacyjnych dla pacjentów, które tworzy we współpracy przy promocji Polskich Super Owoców. Aktywnie działa w mediach społecznościowych (Instagram), gdzie porusza tematy związane z odchudzaniem, mitami żywieniowymi i ciekawostkami z dziedziny dietetyki. W gabinecie specjalizuje się w dietoterapii insulinooporności, cukrzycy i chorób tarczycy (w tym Hashimoto). Chętnie także podejmuje współprace z pacjentami borykającymi się z trądzikiem. Jak sama mówi „Stan skóry to niewątpliwie lustrzane odbicie naszego stylu życia, w tym sposobu odżywiania a drobne zmiany potrafią zdziałać zaskakująco dużo.” Współautorka książek „Karmię piersią, jem zdrowo”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”, „Żywienie dziecka w pierwszym roku życia”.

Co obejmuje oferta webinaru?

✔️ 2,5- godzinne szkolenie “na żywo” z dietetykiem klinicznym,
✔️ Dodatkową sesję pytań i odpowiedzi
✔️ Dostęp do nagrania po webinarze (przez 1 miesiąc)
✔️ e-Certyfikat ukończenia szkolenia
✔️ 10% zniżki na wszystkie usługi poradni Dietomedica.

Dodatkowo każdy z uczestników otrzyma materiały (PDF):
✔️ Prezentacja z webinarium
✔️ Lista pomocnych suplementów
Zarejestruj się już dziś / ten webinar obejmuje limit miejsc!